Beograd,
Dubljanska 23, Vračar 

Kontakt:
064 29 34 866; 011 38 60 183

PON-PET:
12:00-19:00

Beograd, Dubljanska 23
Vračar 11

Kontakt: 064/29-34-866;
0692546985

PON-PET: 12:00-19:00
Vikendom ne radimo.

Beograd, Dubljanska 23, Vračar.

Iskoristite BESPLATAN PREGLED u našoj ordinaciji.

šta su bolesti desni ili parodontopatija?

Parodontopatija ili u svakodnevnom govoru poznato kao parodontoza, je veoma često oboljenje savremene populacije. Ono predstavljanja oboljenje tkiva koja okružuju koren zuba, a to su desni i vilična kost. Propadanjem navedenih potpornih tkiva oko korena zuba, koren ostaje u praznom prostoru, rasklaćuje se i ispada.

Zašto nastaje parodontopatija ili parodontoza?

Glavni uzrok nastanak bolesti desni ili parodontopatije (parodontoze) su bakterije iz naslaga na zubima, najčesce između zuba, ispod same ivice desni. Neadekvatno čiscenje svih površina zuba je najčešći uzrok za nastanak parodontoze.

ČESTA PITANJA

Kako se razvija parodontopatija ili parodontoza?

Parodontoza uglavnom započinje neadekvatnom oralnom higijenom i kao posledica nastaje zapaljenje desni koje se polako spušta i na kost vilice koja se nalazi ispod desni, a okružuje koren zuba. Kost oko korena se razgrađuje tj. resorbuje pod uticajem bakterija i njihovih toksina, nastaju duboki i uski prostori oko korenova tzv. parodontalni džepovi.

Da li imam parodontopatiju ili parodontozu?

Ukoliko imate neki od sledećih simptoma, neophodno je da posetite svog stomatologa jer postoji mogućnost da imate parodontopatiju (parodontozu):

– Krvarenje desni (koje primećujete prilikom pranja zuba)
– Bol, otok i promena boje desni
– Povlačenje desni i ogoljeni vratovi zuba
– Zadah
– Bol na toplo i/ili hladno i na pritisak
– Tup neodređen bol između zuba
– Zapadanje hrane
– Pojava razmaka između zuba
– Klaćenje zuba
– Krivljenje i pomeranje zuba
– Metalni ukus u ustima
– Osećaj nepetosti, kao da se nešto zaglavilo između zuba

Šta je parodontalni džep?

Parodontalni džep je, najprostije rečeno, prazan prostor oko korena zuba. Nastaje kao posledica razgradnje i gubitka kosti i potpornih tkiva korena pod uticajem bakterija i njihovih toksina poreklom iz naslaga zuba. 

To su uski i manje ili više duboki prostori duž korena zuba. Ispunjeni su bakterijama i zapaljenskim tkivom, konkrementima i stalnom infekcijom ukoliko se ne čiste. U njih lako zapada hrana i lako se zadržavaju naslage što ih čini pogodnom sredinom za razvoj mikroorganizama i pojavu neprijatnog zadaha. 

Zato što se teško čiste, a ponekad i nemoguće, infekcija je stalno prisutna i džep nastavlja da se produbljuje do vrha korena zuba. Zub se rasklaćuje, krivi, pomera i na kraju ispada. Stoga se preporučuju redovne kontrole kod stomatologa kako bi se džep profesionalno čistio i održavala zdrava sredina bez razvoja bakterija I infekcije.

Da li mogu da se leče parodontalni džepovi?

Parodontalni džepovi i parodontopatija ne mogu da se izleče ali mogu da se zaustave! 

Osnovna terapija je temeljno čisćenje svih zidova džepova i uklanjanje zapaljenskog tkiva, kamenca, naslaga I bakterija. Čiscenje se izvodi ručnim instrumentima kojima se sav sadržaj uklanja i ultrazvučnim aparatom za uklanjanje kamenca. Terapija se završava poliranjem i ispiranjem džepa tečnostima za dezinfekciju i hidrogenom. Pacijent se obavezno obučava kako da održava džepove čistim i njegova tehnika pranja se koriguje. Po dogovoru se zakazuju kontrolni pregledi da bi se ispratio uspeh terapije.

Vaš stomatolog je jedina osoba koja može da očisti džepove i omogući vam da kod kuće nastavite sa pravilnim održavanjem oralne higijene što je najvažniji i osnovni preduslov da se zaustavi napredak parodontalnih džepova.

Postoje i slučaji kada je parodontalni džep otežano ili nemoguće očistiti standardnim dolaskom kod stomatologa na čišćenje. Tada se rade tzv. “rezanj” operacije desni kada hirurg odvoji desni od zuba i pristupa korenovima direktno. Na ovaj način sva nedostupna mesta mogu da se očiste I tretiraju. U toku ove intervencije, hirurg može da postavi i granulice veštačeke kosti čime se popunjavaju džepovi i nadoknađuje izgubljena kost oko korenova zuba.

Svaka od terapija dovodi do eliminacije infekcije i delimičnog ispunjavanja džepa zdravim tkivom. Bol i napetost nestaju, olakšanje je momentalno. U nekim slučajima, čak i rasklaćeni zubi se mogu učvrstiti.

Da li boli čisćenje parodontalnih džepova?

Ne. Svako čišćenje parodontalnih džepova radi se u lokalnoj anesteziji koja deluje kratko, što je sasvim dovoljno vremena da se završi intervencija.

Anestezija je svakako obavezna ukoliko se izvode rezanj operacije desni.

Da li boli posle lečenja desni i parodontalnih džepova?

Posle čisćenja džepova retko se javlja bol, uglavnom se odmah javlja olakšanje, jer prestaje bol, otok i krvarenje desni, a napetost i osećaj punine (kao da se nešto zaglavilo) između zuba prestaje momentalno.

Posle rezanj operacija desni, nekoliko dana može da postoji osetljivost desni, bol i blagi otok. Pacijent u tom period uzima analgetike i stavlja hladne obloge i sva uputstva dobija od svog stomatologa.

Klijenti o nama

„Neda se brine o zdravlju mojih zuba već čitavu deceniju. Veoma cenim njenu stručnost, ali i to što je vrlo prijatna osoba. Odlazak kod Nede nije bauk čak ni mojoj petogodišnjoj ćerki, i ona vrlo rado dolazi. Nedu sam preporučila svojim prijateljima, i svi oni su takođe već godina zadovoljni pacijenti. Preporučujem je i Vama.“

Branka Petković

„Među najboljim stomatolozima koje sam ikada imala. Veoma profesionalna, posvećena i strastvena u svom poslu. Tokom jednostavne popravke zuba, bukvalno mi je napravljen novi zub, prirodnog izgleda. Veoma čista i besprekorna stomatološka ordinacija.“

 Ivana Savić

„Nedin sam pacijent osam godina. Njen način rada je za svaku preporuku. Stručna, pouzdana, posvećena, ljubazna…
Doktorka, hvala Vam za sve što radite za moje zube.“

Natasija Zelanović

Potrebna Vam je BESPLATNA konsultacija sa stomatologom?

Zapratite nas

NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

DUBLJANSKA 23,
VRAČAR
11000 BEOGRAD

PHONE-icon

+381 (0) 69 25 46 985;
+381 (0) 64 29 34 866

BUDITE U TOKU SA NOVIM DEŠAVANJIMA.