Beograd,
Dubljanska 23, Vračar 

Kontakt:
064 29 34 866; 011 38 60 183

PON-PET:
12:00-19:00

Beograd, Dubljanska 23
Vračar 11

Kontakt: 064/29-34-866;
0692546985

PON-PET: 12:00-19:00
Vikendom ne radimo.

Beograd, Dubljanska 23, Vračar.

Iskoristite BESPLATAN PREGLED u našoj ordinaciji.

DEČIJA STOMATOLOGIJA I LEČENJE MLEČNIH ZUBA

Prvi mlečni zubi niču oko 5-6 meseca života i rastu do 3 godine kada deca imaju 20 mlečnih zuba. Prvi stalni zub niče oko šeste godine, kada dete ulazi u tzv. mešovitu denticiju (kada ima i mlečne i stalne zube), a poslednji mlečni zub se menja oko 11 godine života.

ČESTA PITANJA

DA LI POPRAVLJATI MLEČNE ZUBE?

Apsolutno da.

Mlečni zubi imaju svoju ulogu i važno ih je čuvati i voditi računa o prevenciji njihovog zdravlja. Zabluda je da se oni ne popravljaju jer će svakako ispasti. Zapravo, mlečni zubi dugo vremena stoje u ustima jer se poslednji mlečni zubi menjaju tek oko 11 godine. 

Dok se mlečni zubi nalaze u ustima, ispod njih se u viličnim kostima nesmetano razvijaju klice stalnih zuba. Mlečni zubi čuvaju mesto na koje ce nesmetano da nikne stalni zub. Ukoliko se izgubi mlečni zub, preostali zubi se pomeraju i krive i na taj način okupiraju prostor u koji treba da nikne stalni zub, koji posledično niče nepravilno, van zubnog niza ili čak ostaje zarobljen u kosti i ne niče uopšte.

Posledice nelečenja mlečnih zuba su razne. Pored već navedenog gubitka prostora za nicanje stalnog zuba, nelečeni mlečni zubi sa karijesima predstavljajuju tegobu za dete. Karijes mlečnih zuba se brzo razvija jer je građa mlečnih zuba drugačija od građe stalnih zuba i pogodnija je za nastanak kvara. Zato ukoliko primetite promenu na zubima svoga deteta neophodno je odmah reagovati. Zbog toga kontrole moraju češće da se rade, na svaka 3 meseca, najduže 6 meseci.

Mlečni zubi zahvaćeni karijesom mogu da bole, predstavljaju mesta u koja zapada hrana i dete izbegava da koristi tu stranu za žvakanje, trpi bol, ne može da opere zube i na kraju može doći do toga i da odbija da jede. Sve to direktno utiče i na varenje jer usta i zubi predstavljaju deo sistema za varenje. Zapušteni karijesi na mlečnim zubima brzo napreduju i infekcija iz zuba lako može da se raširi i izazove otok okolnih tkiva i druge tegobe. Takve situacije su teške i za dete i za roditelja. Posledično se javlja trauma i na kraju strah od stomatologa koji može dugo da traje.

Takođe pokvareni, okrnjeni i „crni“ zubi ne izgledaju lepo i direktno utiču na detetovo samopouzdanje, posebno ako je na meti ruganja svojih vršnjaka.

Kada prvi put treba dovesti dete kod stomatologa?

Preporučuje se da prvi odlazak deteta kod stomatologa bude oko treće godine, ukoliko ne postoji razlog za raniju posetu.
Cela dečija stomatologija je usmerena ka prevenciji oboljenja zuba i usta deteta i budućeg odraslog. Postavljena je tako da se dete od prve posete navikava i uči da brine o zdravlju svojih usta, da su posete stomatologu deo zdravlja i da usvaja dobre navike koje će biti osnova za ceo život. Zato je najbolje da se što pre dete dovede kod stomatologa.

Kako izgleda prva poseta kod stomatologa?

Prva poseta bi trebalo da bude poseta upoznavanja deteta sa stomatologom i novom sredinom tj. ordinacijom. Tada se dete polako privikava na stomatologa i ostvaruje poverenje. Ukoliko nema potrebe za intervencijom, dete se uglavnom samo provoza na stolici, a stomatolog mu pregleda zube i dozvoli da se dete upoznam s nekim od instrumenata. Atmosfera je uvek prijateljska čime se dete oseća sigurno i priprema za neku sledeću posetu ili buduću intervenciju.

Takođe, u prvoj poseti će vam stomatolog dati smernice vezane za ishranu, savete za održavanje higijene, skrenuti vam pažnju na ono sto eventualno morate da promenite i to sve u cilju sprečavanja nastanka problema sa zubima vašeg deteta. Prva poseta je edukativno i prijateljsko upoznavanje sa roditeljima i detetom.

Kako pripremiti dete za prvu posetu kod stomatologa?

Najvažniju ulogu u pripremi deteta za odlazak kod stomatologa ima roditelj i neophodno je da roditelj razgovara sa detetom i pripremi ga za odlazak u nepoznatu sredinu. Važno je: 

– da se detetu odlazak kod stomatologa predstavi kao nešto zabavno i interesantno što ćete zajedno raditi 

– detetu pričati kako i sam roditelj ide često kod stomatologa i pričati lepo o stomatologu, tako će dete osetiti poverenje prema stomatologu jer veruje svojim roditeljima 

– objasniti detetu kako će se provozati kod stomatologa na stolici, da će mu zube pregledati ogledalcetom i oprati zubiće posebnom četkicom itd. Možete mu kroz igru to i pokazati kod kuce kako bi znao šta da očekuje u ordinaciji 

– uvek pozitivno govorite o stomatologu ili zubaru, ne prenosite svoj strah i nemir na dete, zato što će ono to osetiti i unervoziti se

 – nikako ne govorite da se plašite stomatologa ili da to boli, isto tako ne dozvolite da drugi tako pričaju pred vašim detetom. Dete će to usvojiti kao svoj strah, a da nije ni bilo kod stomatologa.

– posle posete stomatologu pričajte sa njim kako je bilo zabavno i kako ćete ponovo doći

Kako prati zube detetu?

Što se tiče pranja zuba tj. oralne higijene mlečnih zuba, ona je ista, čak i rigoroznija od higijene stalnih zuba, iz razloga sto se mlečni zubi lakše i brže kvare od stalnih. Najvažnija stavka kod pranja zuba je da bude redovna i da se pravilnom tehnikom pranja uklanjaju naslage sa svih površina zuba.

Pre nego što niknu i nakon nicanja prvog mlečnog zubića, gazicom skidati naslage sa viličnih grebenova i svih površina zubića. Umesto gazice možete da koristite i gumene četkice koje se stavljaju na prst.  

Oko druge godine, detetu možete prati zube dečijom četkicom i dečijom pastom za zube. Važno je da dete ne pere zube samo nego da mu roditelj iščetka sve zube pravilno, a dete pre ili nakon toga moze samo da nastavi da četka ili da se igra. Na ovaj način, zubi se svaki dan održavaju čistim, a dete uči naviku koja ce ga pratiti do kraja života. Nikako se ne sme preskakati pranje zuba, posebno ne pred spavanje. 

Nakon četkanja zuba uveče, dete (kao i kod odraslih), ne sme da jede, gricka hranu ili pije sokove ili mleko. U suprotnom, efekat pranja zuba je poništen i novonastale naslage na zubima predstavljaju hranu za bakterije u toku cele noći i nastaje karijes.

Šta je zalivanje fisura?

Zalivanje fisura je preventivna procedura kojom se zdravi zubi štite od nastanka karijesa.
Oko 6-te godine niču prvi kutnjaci ili šestice dok se u ustima jos uvek nalaze mlečni zubi, a dete je još uvek relativno malo. Kako bi se stalni zubi, koji treba da ostanu u ustima do kraja života, zastitili od karijesa, na njihove grizne površine se postavlja takozvani zalivač. Zalivač služi kao zaštita i ispunjava sva udubljenja i duboka mesta na griznim površinama na kojima se zadržava hrana jer malo dete jos uvek ne ume dobro da očisti naslage. Zalivač, u toku vremena i u tokom žvakanja, može da se skine ali na redovnim kontrolama se proverava da li treba da se ponovi zalivanje ili ne.
Takođe, zalivanje fisura se preporučuje i za mlečne zube kako bi ostali zdravi i završili svoju smenu bez problema.

Šta je fluorizacija zuba?

Fluorizacija zuba predstavlja jos jednu preventivnu metodu zaštite zuba od karijesa.
Posebni gelovi, lakovi ili rastvori sa visokom koncentracijom fluorida se mažu na zube i lokalno deluju na gleđ, ne unose se u organizam sistemski. Gleđ koja je tretirana na ovaj nači postaje otpornija na delovanje bakterija čime se smanjuje mogućnost nastanka karijesa.

DEČIJE PROTEZE ZA ISPRAVLJANJE ZUBA

Šta su dečije ili mobilne proteze?

Dečije ili mobilne proteze za ispravljanje zuba su ortodontski aparatići kojima se u dečijem uzrastu pomeraju zubi i usmerava rast kostiju vilica u željenom pravcu.
Ove protezice se skidaju i vraćaju u usta, a dete ih nosi noću i jedan deo dana kako bi proteza u ustima bila minimum 16 sati ukupno. Ovo vreme u toku dana je neophodno kako bi proteza izvršila neophodna pomeranja. Ne nose se u školi ni dok se jede.

Kada je pravo vreme da se nose mobilne dečije proteze?

Najbolje vreme za prvi pregled kod lekara specijaliste za ortopediju vilica (ortodont) je oko šeste godine. Tada se procenjuje kada je najbolje da se otpočne sa nošenjem proteze što zavisi od samog poremećaja zagrižaja i rasporeda zuba. Uglavnom je pravo vreme za prvu dečiju protezu u periodu takozvanog predpubertetskog skoka, što je 10 godina za devojčice i 12 godina za dečake. Isto tako, neki pacijenti već i ranije mogu započeti terapiju, a odluku o tome donosi ortodont na prvom pregledu.

Koje je razlika izmedju fiksne i mobilne dečije proteze?

Osnovna razlika izmedju fiksne i mobilne proteze je ta što se fiksna proteza postavlja na zube kada je rast i razvoj kostiju vilica završen i ova proteza može da pomera samo zube. Sa druge strane, mobilna dečija proteza se nosi dok se kosti vilice i glave jos uvek razvijaju pa se ovom protezom usmerava rast kostiju u željenom smeru i stvaraju najpovoljniji uslovi za korekciju zagrižaja, međusobnog odnosa gornje i donje vilice i samog položaja zuba. To je velika prednost mobilnih proteza jer u periodu rasta i razvoja kostiju možemo da utičemo i usmeravamo rast i izgled celog skeleta glave i lica.

 

Klijenti o nama

„Neda se brine o zdravlju mojih zuba već čitavu deceniju. Veoma cenim njenu stručnost, ali i to što je vrlo prijatna osoba. Odlazak kod Nede nije bauk čak ni mojoj petogodišnjoj ćerki, i ona vrlo rado dolazi. Nedu sam preporučila svojim prijateljima, i svi oni su takođe već godina zadovoljni pacijenti. Preporučujem je i Vama.“

Branka Petković

„Među najboljim stomatolozima koje sam ikada imala. Veoma profesionalna, posvećena i strastvena u svom poslu. Tokom jednostavne popravke zuba, bukvalno mi je napravljen novi zub, prirodnog izgleda. Veoma čista i besprekorna stomatološka ordinacija.“

 Ivana Savić

„Nedin sam pacijent osam godina. Njen način rada je za svaku preporuku. Stručna, pouzdana, posvećena, ljubazna…
Doktorka, hvala Vam za sve što radite za moje zube.“

Natasija Zelanović

Potrebna Vam je BESPLATNA konsultacija sa stomatologom?

Zapratite nas

NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

DUBLJANSKA 23,
VRAČAR
11000 BEOGRAD

PHONE-icon

+381 (0) 69 25 46 985;
+381 (0) 64 29 34 866

BUDITE U TOKU SA NOVIM DEŠAVANJIMA.