Beograd,
Dubljanska 23, Vračar 

Kontakt:
064 29 34 866; 011 38 60 183

PON-PET:
12:00-19:00

Beograd, Dubljanska 23
Vračar 11

Kontakt: 064/29-34-866;
0692546985

PON-PET: 12:00-19:00
Vikendom ne radimo.

Beograd, Dubljanska 23, Vračar.

Iskoristite BESPLATAN PREGLED u našoj ordinaciji.

Šta je karijes i kako nastaje?

Usta svakog čoveka naseljena su određenim vrstama bakterija koje čine deo plaka, lepljivog sloja naslaga koji se nalazi na svim površinama zuba. Svaki put kada jedemo i uživamo u hrani, mi hranimo i te bakterije. Nakon što jedu one proizvode vrlo jaku kiselinu koja nagriza površine zuba. Ukoliko, mehanički, četkicom i zubnim koncem, ne uklonite ovaj ljepljivi sloj bakterija (plak), one će svakodnevno uništiti sitnu količinu zubne supstance dok ne dobijete rupu u zubu, tj. karijes.

Šta su bele ili kompozitne plombe?

U savremenoj stomatologiji kompozitne ili “bele” plombe su materijal izbora za saniranje i prednjih i bočnih zuba. 

To su estetski materijali koji se izrađuju u velikom broju nijansi zuba i mogu se u potpunosti uklopiti sa prirodnom bojom zuba koji se plombira. Više ne postoji bojazan da će se videti razlika između boje zuba i boje plombe, što je posebno značajno ako se rade prednji zubi u estetskoj regiji.

Da li su bele kompozitne plombe dovoljno čvrste?

Sa razvojem stomatologije, usavršile su se i osobine belih plombi, tako da one mogu da podnesu pritiske žvakanja na bočnim zubima. Njihova posebna prednost je i ta što svojim načinom vezivanja za zub, mogu dodatno da ojačaju zub i spreče lomljenje tankih zidova.

Da li treba menjati crne amalgamske plombe u bele kompozitne?

Svaka plomba (i bela i crna) koja je dotrajala, okrnjena ili napukla treba da se zameni. Amalgamske plombe često su stare i okrnjene na spoju sa zidovima zuba i na tim mestima lako se zadržavaju naslage i bakterije i teško se čiste. Neretko se dešava da zbog toga nastaje karijes ispod plombe koji se ne vidi, ali napreduje ka nervu i uništava zub. Preporučljivo je da posetite stomatologa koji će proceniti da li je vaše crne amalgamske plombe potrebno zameniti.

Da li boli plombiranje zuba?

Ne. Postavljanje plombe se radi u lokalnoj anesteziji, osim ako pacijent ne želi da primi anesteziju.

Kako se postavljuju “bele” plombe?

Nakon davanja anestezije, stomatolog uklanja sav karijes, karijesom zahvaćene površine zuba i sve tanke zidove sklone pucanju. Nakon toga, zidovi zuba se tretiraju određenom gel kiselinom koja stvara mikropore na površini zuba koje omogućavaju da se plomba još bolje veže za zub. Potom se nanosi bond (lepak između kompozita I zuba), a kompozitni materijal ili “bela” plomba se postavlja u zub u nekoliko porcija. Svaki sloj materijala se prosvetljava lampom plave svetlosti koja izaziva stvrdnjavanje materijala. Poslednji sloj se modeluje da izgleda kao prirodan zub po obliku i boji. Nakon prilagođavanja plombe vasem zagrižaju, plomba se polira kamenčićima i gumica razlicite finoce.

Posle koliko vremena mogu da jedem nakon stavljanja bele kompozitne plombe?

Odmah nakon postavljanja “bele”plombe možete da jedete.

Kompozitni materijali prosvetljavanjem prelaze u čvrstu fazu i ne morate čekati dva sata da jedete kao što je slučaj sa crnim amalgamskim plombama.

Da li boli posle postavljanja bele kompozitne plombe?

Posle postavljanja bele plombe retko se dešava da zub boli.  

U nekim slučajevima može postojati blaga osetljivost zuba na zagrižaj ili hladno koja prolazi za 7 do 14 dana. Radi se o reakciji zuba na instrumentaciju i samo postavljanje kompozitnog materijala.

Ukoliko se bol ili osetljivost ne smanjuju, neophodno je posetiti stomatologa da bi se utvrdio uzrok bola. Uglavnom je dovoljno da se ponovo proveri da li u zagrižaju smeta plomba i ukloni eventualni višak materijala.

Ako zub boli ’’sam od sebe’’ znači da je nerv odreagovao i verovatno ušao u zapaljenje koje opet mora da tretira stomatolog. Ovo je slučaj kada je prethodno bio u pitanju duboki karijes koji se približio samom nervu.

Koliko traje bela kompozitna plomba?

Bele plombe u proseku traju 5 godina, ali mogu trajati i mnogo duže ukoliko su ispunjeni svi uslovi za njenu dugotrajnost, a to znači da:

– Zub ima dovoljan broj zidova za koje se vezuje plomba
– Zidovi zuba su jaki
– Plomba nije velika, ne pokriva više od pola površine zuba
– Zub nije usamljen i ne trpi velike sile prilikom žvakanja zato što su izvađeni susedni zubi
– Pacijent ne škrguće zubima
– Pacijent škrguće zubima, ali nosi splint za bruksizam (zaštita za zube)
– Pacijent dolazi jednom godišnje na redovne kontrole kod stomatologa

Kolika je garancija na bele kompozitne plombe?

Ordinacija ’’Experta Dental“ na bele kompozitne plombe daje garanciju od godinu dana, pod uslovom da su ispunjeni svi uslovi iz prethodnog pasusa.

Koja je cena belih kompozitnih plombi?

U zavisnosti od broja površina zuba na koje se postavlja plomba, cene se kreću od 20 do 30 eura.

Klijenti o nama

„Neda se brine o zdravlju mojih zuba već čitavu deceniju. Veoma cenim njenu stručnost, ali i to što je vrlo prijatna osoba. Odlazak kod Nede nije bauk čak ni mojoj petogodišnjoj ćerki, i ona vrlo rado dolazi. Nedu sam preporučila svojim prijateljima, i svi oni su takođe već godina zadovoljni pacijenti. Preporučujem je i Vama.“

Branka Petković

„Među najboljim stomatolozima koje sam ikada imala. Veoma profesionalna, posvećena i strastvena u svom poslu. Tokom jednostavne popravke zuba, bukvalno mi je napravljen novi zub, prirodnog izgleda. Veoma čista i besprekorna stomatološka ordinacija.“

 Ivana Savić

„Nedin sam pacijent osam godina. Njen način rada je za svaku preporuku. Stručna, pouzdana, posvećena, ljubazna…
Doktorka, hvala Vam za sve što radite za moje zube.“

Natasija Zelanović

Potrebna Vam je BESPLATNA konsultacija sa stomatologom?

Zapratite nas

NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

DUBLJANSKA 23,
VRAČAR
11000 BEOGRAD

PHONE-icon

+381 (0) 69 25 46 985;
+381 (0) 64 29 34 866

BUDITE U TOKU SA NOVIM DEŠAVANJIMA.