Beograd,
Dubljanska 23, Vračar 

Kontakt:
064 29 34 866; 011 38 60 183

PON-PET:
12:00-19:00

Beograd, Dubljanska 23
Vračar 11

Kontakt: 064/29-34-866;
0692546985

PON-PET: 12:00-19:00
Vikendom ne radimo.

Beograd, Dubljanska 23, Vračar.

Iskoristite BESPLATAN PREGLED u našoj ordinaciji.

Šta su fasete ili viniri?

Fasete ili viniri su idealno rešenje za sve one koji žele da promene izgled svog osmeha, a imaju svoje zube. U skladu sa zagrižajem i mogućnostima koje dozvoljava vaš raspored zuba, na ovaj način možete promeniti:
– oblik zuba – npr. da ispravite oštećenja ako su okrnjeni ili ispucali
– veličinu zuba – da ih proširite ukoliko imate razmake ili ih produžite ukoliko su kratki i sitni
– boju zuba – da dobijete svetlije zube ako vam se ne dopada boja
– položaj zuba – da ispravite nepravilnosti u položaju ako ne stoje pravilno u nizu

Fasete ili viniri su tanke ljusipice izrađene od keramike ili kompozita koje se lepe na prednju površinu zuba i delimično na secivne ivice prednjih i grizne površine bočnih zuba. Uglavnom se bruse samo prednje vidljive površine zuba i to svega do 0,5mm. Ukoliko fasetama zelimo značajno da izmenimo boju i položaj zuba, onda se i zubi bruse malo više, ali nikada onoliko kao za navlaku ili krunu (kada se bruse
sve površine zuba).

ČESTA PITANJA

Da li mogu da stavim fasete ili vinire?

Da biste saznali da li možete da stavite fasete ili vinire, neophodno je da posetite vašeg stomatologa, ali neke od osnovnih smernica su sledeće:
– morate da imate svoj zub
– zub mora da bude zdrav
– zub bi trebao da bude vitalan
– zub ne sme da ima velike plombe (više od pola krunice zuba)
– zub ne sme da bude izbrusen za krunu
– zub ne sme da bude u nepovoljnom položaju u zagrižaju (da trpi prevelike i nepovoljne sile žvakanja koje mogu da oštete fasetu ili je odlepe).

Koje vrste faseta ili vinira postoje?

U zavisnosti od materijala i načina na koji se izrađuju postoje:

– Keramičke fasete ili viniri
Izrađuju se od najfinije keramike koja imitira građu zuba. Zbog sastava materijala i načina nanošenja slojeva keramike, ove fasete prelamaju i propuštaju svetlost jednako kao i prirodan zub što ih čini estetski savršenim.

– Kompozitne fasete ili viniri
Izrađuju se od kompozita, materijala od kojih se prave estetske “bele” plombe. Kompozit se nanosi u slojevima direktno na površinu zuba i dovoljna je jedna poseta za njihovu izradu.

– No-prep fasete ili viniri
Izrađuju se od najfinije keramike CAD-CAM tehnologijom (kompjuterski) i izrađu se u dve posete.

Kako se izrađuju fasete ili viniri?

Ako se pitate koliko puta treba da dođete ili koliko treba da čekate da dobijete fasete ili vinire, odgovor zavisi od izbora faseta tj. od procene vašeg stomatologa i zajedničke odluke koji izbor je najbolji za vas. 

Kompozitne fasete se izrađuju u jednoj poseti kada se kompozit nanosi direktno na spoljašnju površinu zuba. Materijal se nanosi u slojevima, oblikuje se, a boja usklađuje sa susednim zubima ili se boja menja u skladu sa željama pacijenta. Da bi se ispunila sva očekivanja i mogućnosti, u određenim slučajevima mora da se brusi zub, tj. skine deo zubnog tkiva kako bi se promenio položaj ili oblik zuba, a isto tako, ukoliko želimo da postignemo drugu boju zuba. Da bismo dobili npr. svetliju nijansu zuba, a zub je tamnije boje, moramo da postavimo deblji sloj kompozita što znači da najčešće mora da se skine deo gleđi ili dentina zuba. Cela intervencija je bezbolna i najčešće ne zahteva anesteziju. 

Keramičke fasete ili viniri se izrađuju u nekoliko poseta. Prva poseta podrazumeva pregled stomatologa, detaljan plan terapije i zajedničko donošenje odluka. U ovom viđaju, stomatolog će vam predočiti sve, od najboljeg izbora za vas, čitave procedure i uputstava za svaku fazu izrade i nakon izrade. U drugoj poseti se bruse zubi, skida se određeni sloj gleđi na prednjoj površini zuba, uglavnom do 0,5 mm i do 2mm na secivnoj ivici zuba, ukoliko nema potrebe za većim izmenama položaja, oblika i boje zuba. Takođe u ovoj poseti se prave privremene fasete koje se nose dok se definitivne fasete izrađuju u laboratoriji. U trećoj poseti se probaju fasete da bi se proverio njihov položaj, oblik, veličina, boja, odnos sa susednim zubima i zubima iz suprotne vilice, zagrižaj i izgled. Nakon eventualnih korektura postojećih faseta, u toj ili sledećoj poseti, fasete se cementiraju trajnim cementima specijalno nemanjenim za ove nadoknade. Između svake posete prolazi nekoliko dana što najviše zavisi od broja faseta koji se izrađuje.

No-prep viniri ili fasete ne zahtevaju brusenje zuba tzv. preparacija zuba što i samo ime govori (no-prep skaraceno sa engleskog no preparation). No-prep viniri se nakon prve posete stomatologu i uzimanja otisaka izrađuju brzo, a uglavnom se cementiraju na zube već u drugoj poseti. Mora se naglasiti da su indikacije tj. mogućnosti za ovu vrstu vinira dosta uske i retke I najčešće se postavljaju na zube koji su sitni ili nerazvijeni i u takvom položaju da ne moraju da se bruse.

Da li boli izrada faseta ili vinira?

Izrada faseta ili vinira ne boli. Ukoliko je neophodno da se zubi bruse, radi se u anesteziji osim ako pacijent ne želi drugačije.

Koje su su prednosti faseta ili vinira?

Kao prvo fasete ili viniri, bilo da su kompozitni ili keramički, zahtevaju minimalno brusenje zuba, tj. skidanja gleđi, a u nekim situacijama mogu da se postave i viniri koji ne zahtevaju nikakav rad na zubima tzv. no-prep viniri ili fasete. Estetski su superiorne. Zbog toga što su izrađene samo od kompozita ili keramike koji prelamaju i propuštaju svetlost poput prirodnog zuba, fasete se u ustima potpuno uklapaju sa ostalim zubima i izgledaju prirodno.

Koji je vek trajanja faseta ili vinira?

Vek trajanja faseta ili vinira je minimum 5 godina, a pravilnim održavanjem, pridržavanjem uputstava stomatologa i redovnim kontrolama, njihov vek se značajno produžava.

Kompozitne fasete vremenom mogu da se oštete ili istroše i da promene boju, pa se lako mogu korigovati ili zameniti, što predstavlja njihovu veliku prednost.

Keramičke fasete, izrađene su od otpornijeg materijala u odnosu na kompozitnu fasetu zbog cega traju od 5 do 10 godina. One ne menjaju boju i ne troše se u funkciji žvakanja, a održavaju se jednako kao i prirodni zubi. U slučaju da dođe do nekog oštećenja, keramičke fasete ne mogu da se korigiju poput kompozitnih faseta, nego moraju da se zamene novom. Na sreću, ovo se retko dešava jer se izrađuju od keramike koja je veoma otporna, a pridržavanjem uputstava stomatologa, ove fasete traju dugo godina nepromenjene.

Da bi fasete trajale godinama trebalo bi da se pridržavate saveta vašeg stomatologa. Neke “loše”navike bi mogle da ih oštete kao npr. grickanje leda, plastične kašičice ili olovke. Takođe, poželjno bi bilo da se odgrizanje tvrde hrane (npr. jabuke) zameni seckanjem.

Klijenti o nama

„Neda se brine o zdravlju mojih zuba već čitavu deceniju. Veoma cenim njenu stručnost, ali i to što je vrlo prijatna osoba. Odlazak kod Nede nije bauk čak ni mojoj petogodišnjoj ćerki, i ona vrlo rado dolazi. Nedu sam preporučila svojim prijateljima, i svi oni su takođe već godina zadovoljni pacijenti. Preporučujem je i Vama.“

Branka Petković

„Među najboljim stomatolozima koje sam ikada imala. Veoma profesionalna, posvećena i strastvena u svom poslu. Tokom jednostavne popravke zuba, bukvalno mi je napravljen novi zub, prirodnog izgleda. Veoma čista i besprekorna stomatološka ordinacija.“

 Ivana Savić

„Nedin sam pacijent osam godina. Njen način rada je za svaku preporuku. Stručna, pouzdana, posvećena, ljubazna…
Doktorka, hvala Vam za sve što radite za moje zube.“

Natasija Zelanović

Potrebna Vam je BESPLATNA konsultacija sa stomatologom?

Zapratite nas

NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

DUBLJANSKA 23,
VRAČAR
11000 BEOGRAD

PHONE-icon

+381 (0) 69 25 46 985;
+381 (0) 64 29 34 866

BUDITE U TOKU SA NOVIM DEŠAVANJIMA.