Beograd,
Dubljanska 23, Vračar 

Kontakt:
064 29 34 866; 011 38 60 183

PON-PET:
12:00-19:00

Beograd, Dubljanska 23
Vračar 11

Kontakt: 064/29-34-866;
0692546985

PON-PET: 12:00-19:00
Vikendom ne radimo.

Beograd, Dubljanska 23, Vračar.

Iskoristite BESPLATAN PREGLED u našoj ordinaciji.

ŠTA SU DENTALNI IMPLANTI?

Dentalni implanti su metalni titanijumski šrafovi koji su hirurški postavljeni u viličnu kost ispod desni. Zvuči kao naučna fantastika, ali je u suštini tehnologija koja omogućava da svaki zub može da stoji zasebno i izgleda potpuno prirodno, a traje gotovo zauvek. 

Implanti zamenjuju izgubljeni koren zuba i jednom kada srastu za kost, omogućuju stomatologu postavljanje zamenskih zuba na njih. Njihovom ugradnjom, sile žvakanja se prenose na viličnu kost čime se resorpcija kosti sprečava.

ZAŠTO IMPLANTI?

Implanti su najbolja i najsavremenija zamena za izgubljeni zub. Njima dobijate fiksni rad, a cena koju plaćate je niska za onaj komfor koji dobijate – kao da ponovo imate svoje izgubljene zube.
Implanti mogu nositi jednu krunu, kada nedostaje jedan zub, čime se susedni zubi čuvaju, odnosno ne bruse se kako bi se napravio most, a to predstavlja veliku prednost i osnovnu indikaciju za ugradnju implanta. Isto tako mogu nositi most koji se postavlja samo na implante ili u kombinaciji sa prirodnim zubima. Takođe mogu nositi proteze koje se tako stabilizuju u ustima.

ČESTA PITANJA

Da li sam kandidat za ugradnju implanta?

Za ugradnju implantata, morate imati zdrave desni i odgovarajuću količinu i gustoću kosti za podupiranje implanta. Da li ste kandidat za implantaciju, određuje se nakon kliničkog pregleda i analize specijalnog 3D rendgenskog snimka vaše vilice.

Kako se ugrađuju implanti?

Nakon pregleda i analize 3D snimaka, hirurg procenjuje na kom mestu i u kom položaju se mogu postaviti implanti. Nakon toga sledi intervencija koja se radi u lokalnoj anesteziji, potupno je bezbolna i traje do pola sata za jedan implantat.

Desni se odvajaju od kosti samo toliko da bi se pristupilo mestu ugradnje implanta. U prethodno odlučenoj poziciji pravi se lezište za implant u koji se on ušrafi. Inertvencija je veoma jednostavna i ne predstavlja traumu za kost i okolna tkiva. Desni se vraćaju na prethodno mesto i postavljaju šavovi. Konci se skidaju za 7 dana.

Koliko traje intervencija ugradnje implanta?

Ugradnja implanta je kratka I jednostavna procedura, bez trauma za okolna tkiva. Čitava intervencija traje do 30 minuta uključujući pripremu pacijenta, anesteziranje, dezinfekciju radnog polja, ugradnju implanta i postavljanje šavova.

Da li ugradnja implanta boli?

Intervencija je potpuno bezbolna jer se radi u lokalnoj anesteziji.

Da li boli posle ugradnje implanta?

Kada prođe efekat anestezije, može se bojaviti blagi otok i bol koji traju samo u prva dva ili tri dana nakon intervencije. Kako bi oporavak prošao što lakše, preporučuju se hladni oblozi spolja, kao i uzimanje lekova protiv bolova i antibiotika. Ništa ne brinite, sva uputstva o tom šta se događa u periodu nakon ugradnje implantata, dobićete od našeg stručnog tima.

UPUTSTVA POSLE UGRADNJE IMPLANTA

Nakon ugradnje implanta, nekoliko dana je neophodno pridržavati se sledećih uputstava:

• Hladni oblozi spolja (umotati nešto iz zamrzivača u peškir, držati 15 minuta, pa napraviti pauzu 15 minuta. Ponavljati taj ceo dan nakon intervencije)
• Uzimanje lekova protiv bolova po potrebi (uglavnom prvu tabletu uzeti dok još nije potpuno prestala anestezija i nakon toga uzimati tabletu čim počne bol ponovo da se oseća, ne dozvoliti da se bol „razvije“. Analgetike koristiti po uputstvu proizvođača)
• Uzimati antibiotik isključivo po uputstvu stomatologa
• Izbegavati vruću hranu i piće
• Ne baviti se fizičkim aktivnostima i izbegavati naprezanja minimum 2 do 3 dana
• Održavati higijenu normalno (regiju gde je postavljen implant i konci, prati nežno i polako mekom četkicom) i ispirati usta tečnostima za ispiranje takođe po uputstvu stomatologa
• Ne pušiti dok se ne uklone konci

Da li može doći do odbacivanja implanta?

Odbacivanje implantata ne može da se dogodi pošto su implanti izgrađeni od legure titanijuma koji je potpuno biokompatibilan i bioinertan material, što znači da on ne reaguje i ne utiče na tkiva usne duplje – kost i sluzokožu. Ne izaziva odbacivanja ili alergijske reakcije.

Koji je vek trajanja implanta?

Ukoliko se implant pravilno ugradi i postavi adekvatna protetska nadoknada, može da traje i doživotno. Redovna i detaljna oralna higijena kao i redovne posete stomatologu, ključni su za dugoročni uspeh dentalnih implanata.

Posle kog vremena mogu dobiti krunicu ili most?

Period srastanja implanta za kost je različit i zavisi u kojoj vilici se radi i koji je kvalitet kosti. Krunice se postavljaju nakon perioda srastanja koji iznosi tri do četiri meseca, a ukoliko se ugrađuje veštačka kost, do 6 meseci.

Kako se postavljaju krune na implante?

Nakon perioda srastanja implanta sa kosti, radi se tzv.otvaranje implanta kada se na implante postavljaju male metalne kapice koje služe za oblikovanje desni oko buduće nadoknade tj navlake. Kapice služe i kao zaštita otvora implanta dok se ne postavi trajna nadoknada, vas novi zub.

Svaki implantni sistem ima nekoliko delova namenjenih za postavljanje definitivnih kruna na implante. Jedan od delova je tzv. suprasruktura (ili abatment) koja imitira prirodni obruseni zub i šrafi se u sam implant. Na suprastrukturu se postavlja navlaka koja se izrađuje individualno samo za vas. Suprastruktura (abatment) predstavlja vezu između implanta i krune ili navlake. (slike)

Cela procedura je bezbolna i veoma jednostavna. Ne zahteva anesteziju i posete su kratke.

EVO KOJE SU GLAVNE PREDNOSTI IMPLANTA...

Implanti koje ugrađujemo spadaju u grupu najboljih i najskupljih implantata. Ne ugrađujemo jeftine implante jer nema dovoljno urađenih naučnih radova koji potvrđuju njihov kvalitet. Zato što želimo da 100 % stojimo iza svoga rada, ugrađujemo samo one brendove čije ime govori samo za sebe i koji su dokazano u vrhu, nastali među prvima i održali svoj kvalitet decenijama. To su Straumann, Nobel Biocare i Bredent.

Glavna indikacija za ugradnju implanta je nedostatak jednog zuba. Implant je idealno rešenje za ovu situaciju zato što se ugradnjom implanta čuvaju susedni zubi. Tada nema brusenja susednih zuba, a implant nosi samo jednu krunicu što je najpovoljnija moguća situacija sa aspekta dugotrajnosti implanta.

Sam implant čuva visinu i širinu vilične kosti čak i stimuliše rast kosti uz sam implant. To je veoma bitno jer se gubitkom zuba tj. gubitkom korena sama kost vilice gubi, istanjuje se i nema više svoju funkciju.

Ukoliko nema dovoljno kosti na kojoj bi ležala proteza stabilno, ugradnjom 2, 3 ili 4 implanta može se uraditi tzv. implantno nošena proteza. Ova proteza se ostanja na implante, i na taj način stoji stabilno i ne pomera se. Zbog ovog načina oslanjanja, proteza može biti gracilnija i manja po dimenzijama jer stoji savršeno stabilno. Ovo je najkomforniji vid nadoknade zuba protezom.

Ukoliko pacijent nema zube a ima dovoljno kosti za ugradnju implanata, može da dobije fiksni rad tj. most koji je neuporedivo bolji od mobilnog rada tj. proteze. Na ovaj način sam komfor, samopouzdanje i dugovečnost nadoknade su mnogo bolji u odnosu na protezu. Sa razvojem stomatologije, tehnologije i samih stomatoloških procedura, kvalitet nadoknade zuba a samim tim i života je podignut na mnogo viši nivo. Zamislite da nemate zube, a posle ugradnje samo 4 ili 6 implanata možete imate kompletnu vilicu koju ne morate da skidate i strepite da li će se pomeriti u toku žvakanja ili govora.

Veliki benefit implanata je što se stabilizuju tako što vilična kost potpuno sraste oko njih i oni više ne mogu da se pomeraju. A pošto su izrađeni od titanijuma koji je biokompatibilan, oni ne izazivaju nikakve reakcije sa tkivom i kosti i telo ih jako retko odbacuje. Do sada nismo imali takvih slučajeva. Ukoliko se na njima urade dobre protetske nadoknade (krune, mostovi ili proteze) a pacijent održava oralnu higijenu besprekorno i dolazi na redovne kontrole, implanti mogu da traju doživotno.

Nakon ugradnje implanta svaki pacijent dobija takozvani Implantoloski pasoš u kom su upisani kad je urađena intervencija, u kojoj regiji vilice, koja vrsta implanta je ugrađena i njegove dimenzije. Ova pasoš je ujedno i garancija ukoliko se desi da mora da se ponovi implantacija, a takođe se nosi i kad se putuje, u slučaju da je neophodno intervenisati baš u toj regiji vilice, a niste u prilici da posetite svog stomatologa.

Cena za implant je zanemarljiva u odnosu na ono što pacijent dobija. Dobija svoj novi zub doživotno. Ne brusi susedne zube. Ne nosi protezu. Pravilno žvace. Ne razmišlja da li mora da menja implant. Ne razmišlja da li će mu proteza ispasti. Ima fixni rad.

Sama procedura ugradnje implanta je kratka, bezbolna i nije traumatična za kost i okolna tkiva. Intervencija je krajnje laka i jednostavna. A samo postavljanje krune na implant je daleko lakše i za pacijenta i za lekara. Nema brusenja, nema anestezije, nema bolova, nema rada u ustima. Komforno i pojednostavljeno do krajnjih granica.

Klijenti o nama

„Neda se brine o zdravlju mojih zuba već čitavu deceniju. Veoma cenim njenu stručnost, ali i to što je vrlo prijatna osoba. Odlazak kod Nede nije bauk čak ni mojoj petogodišnjoj ćerki, i ona vrlo rado dolazi. Nedu sam preporučila svojim prijateljima, i svi oni su takođe već godina zadovoljni pacijenti. Preporučujem je i Vama.“

Branka Petković

„Među najboljim stomatolozima koje sam ikada imala. Veoma profesionalna, posvećena i strastvena u svom poslu. Tokom jednostavne popravke zuba, bukvalno mi je napravljen novi zub, prirodnog izgleda. Veoma čista i besprekorna stomatološka ordinacija.“

 Ivana Savić

„Nedin sam pacijent osam godina. Njen način rada je za svaku preporuku. Stručna, pouzdana, posvećena, ljubazna…
Doktorka, hvala Vam za sve što radite za moje zube.“

Natasija Zelanović

Potrebna Vam je BESPLATNA konsultacija sa stomatologom?

Zapratite nas

NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

DUBLJANSKA 23,
VRAČAR
11000 BEOGRAD

PHONE-icon

+381 (0) 69 25 46 985;
+381 (0) 64 29 34 866

BUDITE U TOKU SA NOVIM DEŠAVANJIMA.