Beograd,
Dubljanska 23, Vračar 

Kontakt:
064 29 34 866; 011 38 60 183

PON-PET:
12:00-19:00

Beograd, Dubljanska 23
Vračar 11

Kontakt: 064/29-34-866;
0692546985

PON-PET: 12:00-19:00
Vikendom ne radimo.

Beograd, Dubljanska 23, Vračar.

Iskoristite BESPLATAN PREGLED u našoj ordinaciji.

ISPRAVLJENJE ZUBA FIKSNIM PROTEZAMA

Ispravljanje zuba fiksnim i mobilnim protezama (Ortodoncija – Ortopedija vilica)

Ortodoncija ili Ortopedija vilica je posebna grana stomatologije koja se
prvenstveno bavi nepravilnim položajem zuba i vilica: njihovom dijagnozom, prevencijom i ispravljanjem. Ortodontski aparati mogu biti mobilne I fiksne proteze, kao i providne folije za ispravljanje zuba.

Šta su fiksne proteze ili fiksni aparati?

Fiksni aparat se postavlja na prednju stranu zuba, ne može se skidati i može biti metalan, keramički i stakleni (od safirnog stakla). Bravice koje se lepe na zube nose žicu, tzv. luk koji usmerava pomeranje zuba. Luk je za bravice fiksiran gumicama ili same bravice imaju specijalna vratanca u koja se ubacuje žica (samoligirajuce bravice, Damon sistem).

Prema materijalu od kog su napravljene bravice fiksni aparati se dele na:

1. Metalne bravice – Elastične gumice kojima se fiksira žica za bravice su različitih boja koje pacijent sam bira.

2. Estetske bravice – Napravljene su od safirnog stakla i potpuno su providne.

3. Samoligirajuće bravice tzv. Damon sistem – metalne su ili estetske (providne) bravice tzv. Damon Clear, koje u svom sastavu imaju posebna vratanca kojima se žica fiksira za bravicu.

– Ovo je veoma komforan i unaprđen sisitem ispravljanja zuba kojimterapija kraće traje, čak i do 6 meseci.

– Velika prednost ovog sistema leži u tome što, za razliku od klasične fiksne proteze, ne zahteva vašenje zuba.

– Odrzavanje higijene je lakše pošto ne postoje gumice (ligature) na koje se lakše skupljaju naslage I teže ih je očistiti.

– S obzirom da ne postoje gumice koje se menjaju, same kotrole su kraće, a vremenski periodi izmedju kontrola mogu da budu znatno duži, čak i više od dva meseca. Ovo je velika prednost za pacijente koji žive u inostranstvu i koji ne mogu dolaziti na kontrole svake 4 nedelje.

4. Lingvalne bravice – bravice koje se lepe sa unutrašnje strane zuba, tako da se ne vide u ustima. Nisu namenjene svim pacijentima, tj. mogu se postavljati samo ukoliko postoje povoljni odnosi između zuba gornje i donje vilice. Da bi ste saznali da li ste kandidat za ovu vrstu proteza, najbolje bi bilo da dođete na konsultacije i pregled sa našim ortodontom.

ČESTA PITANJA

Da li treba da nosim fiksnu protezu?

Većina osoba u ljudskoj populaciji su kandidati za stavljanje fiksne proteze, retki su oni koji imaju savršeni zagrižaj i pravilan raspored zuba.
Ukoliko u ogledalu uočite nešto od navedenog:
– odstupanje u zagrižaju i kontaktu gornjih I donjih zuba (zubi se mimoilaze, donji preklapaju gornje itd)
– asimetrija donje trećine lica
– zarotirani zubi
– krivi zubi
– zubi koji su van zubnog niza
– razdvojeni zubi (prisutne dijasteme)
– nagužvani zubi
– disproporcionalne vilice (gornja veća od donje i obrnuto)
– mnogi drugi nenabrojani “poremećaji”

Najverovatnije biste trebali da nosite fiksnu protezu i stoga preporučujemo da zakažete pregled na kom će vam ortodont (specijalista ortopedije vilica) odgovoriti na sva vasa pitanja.

Koje su posledice ’’krivih zuba’’?

Svi gore pomenuti poremećaji položaja zuba i vilica, pre svega predstavljaju problem za pravilno održavanje higijene, posledično to dovodi do nastanka karijesa, parodontalnih džepova i drugih komplikacija (poput vađenja živca, rasklačivanja zuba ili gubitka zuba). O losem zadahu ne moramo ni da pričamo.

Takođe, nepravilan raspored zuba i kontakti između gornje i donje vilice, dovode do stvaranja nepovoljnih sila žvakanja koje, zbog svoje jačine, mogu da dovedu do preteranog trošenja zuba, odlamanja gleđi, ogoljevanja vratova zuba i rasklačenja zuba. Takvi zubi počinju da bole na toplo i hladno.

Nepravilan zagrižaj dovodi i do nepravilnog angažovanja mišića leve i desne strane lica zbog čega nastaje asimatrija u donjoj trećini lica koju i sami možete uočiti u ogledalu.

Moglo bi se reći da je estetika i lep raspored zuba na drugom mestu kao razlog za nošenje fiksne proteze. Prelepi ili Holivudski osmeh svakako dolazi kao nagrada i krajnji rezultat nošenja fiksne proteze.

Kako izgleda prvi pregled za fiksnu protezu?

Kada prvi put dolazite kod ortodonta na pregled za fiksnu protezu možete se potpuno opustiti. Pregled je veoma prijatan i zapravo predstavlja razgovor i dijalog izmedju vas i stomatologa ortodonta (specijalista ortopedije vilica).
Pored razgovora, ortodont će pogledati vaš zagrižaj, rendgenske snimke i najčešće uzeti otiske vaših zuba kako bi analizirao modele i vaš slucaj.

Na prvom pregledu ćete izneti svoje želje i šta vam se to ne sviđa kada pogledate svoje zube u ogledalu, a dobićete odgovore na sva vaša pitanja.

Da li sam prestar/a da nosim fiksnu protezu?

Ne. Bez obzira koliko godina imate, zubi uvek mogu da se pomeraju i postave u pravilan položaj sa velikim terapijskim uspehom.

Koliko traje terapija fiksnim protezama?

Terapija fiksim protezama traje od 1 do 2 godine u toku kojih se dolazi na kontrole na svakih 4-8 nedelja ili duze ukoliko je postavljen Damon aparat.

Da li boli postavljanje fiksne proteze?

Postavljanje fiksne proteze i lepljenje bravica nije bolno, ne mora da se prima anestezija. Sama postavka traje od 45 min do 1,5 sat kada se, naravno, prave pauze da se pacijent odmori. Na samom kraju dolazi najlepši deo, a to je biranje gumica koje postoje u najrazličitijim bojama.

Da li boli posle postavljanja fiksne proteze?

Posle postavljanja fiksne proteze uglavnom postoji osetljivost zuba nekoliko dana i zaista je individualna reakcija od čoveka do čoveka. U tom period adaptacije, preporučuje se mekša hrana i lekovi protiv bolova, ako ima potrebe. Na nekim mestima mogu da se pojave iritacije sluzokože obraza koja pada na samu bravicu.

Tada pacijent dobija od lekara specijalni vosak i sam stavlja male količine na bravice koje iritiraju sluzokožu i ispira usta čajem od zalfije. Za nekoliko dana svaka iritacija prestaje i sluzokoža “ojačava.”

Koliko često su kontrole za fiksnu protezu?

Kontrolni pregledi za fiksnu protezu su, uglavnom, na svakih mesec dana, ali se svakako mogu pomeriti u slučajevima da ne možete da dođete na zakazani termin.
Ukoliko nosite samoligirajuće Damon bravice, kontrole se mogu raditi i na dva, tri meseca što je izuzetno pogodno za pacijente koji žive u inostranstvu i ne mogu dolaziti na kontrole svaki mesec.

Koliko košta fiksna proteza?

Cena fiksne proteze za jednu vilicu kreće se od 600 do 1000 eura u zavisnosti od sistema bravica i od materijala od kog su izrađene bravice, tj. da li su providne, estetske ili ne.

Plaćanje se vrši u ratama, u prvoj poseti plaća se 30% od ukupne cene, a ostatak se plaća u ratama na kontrolama.

Kako se peru zubi sa fiksnom protezom?

Fiksna proteza zahteva malo ozbiljniji stepen održavanja oralne higijene i pranja zuba. Hrana se lako kači za bravice i lako se lepe naslage na zube. Pored standardnog četkanja i standardne četkice, pacijent treba da koristi i interdentalne ili međuzubne četkice i waterpick ili oralni tuš za čiscenje između zuba i oko samih bravica. 

Posebna pažnja treba da se posveti I četkanju desni, pa se zato preporučuju meke četkice kao i obavezna obuka za pravilno pranje kod
stomatologa. 

S vremena na vreme, na nekoj od kontrola, poželjno je i profesionalno čišćenje zuba kao što su skidanje kamenca i poliranje zuba. Ove
nove navike deluju kao nešto što oduzima mnogo vremena, ali se brzo usvajaju i svako ko nosi fiksnu protezu vrlo brzo se navikne na novu rutinu koja postaje deo njihove svakodnevnice.

Šta smem a šta ne smem da jedem sa fiksnom protezom?

Sa fiksnom protezom smete sve da jedete ali treba izbegavati odgrizanje, pa se preporučuje da svu hranu seckate. Karamele, gumene bombone I žvake mogu da odlepe bravice, a koštunjavi plodovi poput lešnika, kikirikija itd mogu da odvale bravice. Sa ovim namirnicama treba biti oprezan, a neko vreme treba zaboraviti na odgrizanje jabuke.

Šta ako mi otpadne bravica ili pukne žica?

Ukoliko se desi da vam otpadne bravica ili se luk izvuče ili žica pukne, treba pozvati stomatologa isti dan kako bi se zakazala poseta i u što kraćem vremenskom roku uradila zamena.

Šta nakon skidanja fiksne proteze?

Nakon završetka ortodontskog lečenja, postoji tendencija da se zubi vraćaju ili ponovno vrate u svoj prethodni položaj. Da bi se sprečio povratak zuba, većina pacijenata bi trebalo da nosi tzv. Retencije, retinere, folije ili splintove koji mogu biti fiksni ili mobilni.

Mobilni retineri izrađeni su od tanke i providne plastike i nose se određeni broj sati u toku dana, u zavisnosti od uputstva stomatologa tj.ortodonta. Vremenom se nose samo u toku noći.

Fiksni držači su jednostavne, tanke žice koje se lepe sa unutrašnje strane prednjih zuba, tj. sekutića i vrlo su praktični jer ne moraju da se skidaju.

Da li postoje proteze koje se ne vide?

Dobra vest za sve one koji žele da nose fiksne proteze, a ne žele da se one vide, je da postoje providne bravice izrađene od safirnog stakla koje su potpuno prozirne i kroz njih se vide vaši zubi.

Za one koji ne žele da nose fiksne proteze, a žele da isprave zube, postoje proteze koje su providne a to su folije za ispravljanje zuba. 

Da li ste kandidat za folije, najbolje možete da saznate na pregledu kod stomatologa

EVO ŠTA JA KAO STOMATOLOG MOGU REĆI O FIKSNIM PROTEZAMA...

Sama fiksna proteza po meni predstavlja najviši nivo nege zuba. Ne samo da ispravlja zube do estetski najlepšeg rasporeda nego i dovodi zube i vilice u najoptimalniji i najzdraviji međusobni odnos.

Nošenjem fiksne proteze, zubi se postavljaju u poziciju najzdravijeg zagrižaja kojim se obezbeđuje pravilno prenošenje sila žvakanja na zube i vilične kosti. Ovim se dugotrajno optimalno iskorišćavaju zubi potpuno u skladu sa ulogom svakog pojedinačnog zuba. To je od ogromnog značaja zato što u nepravilnom zagrižaju pojedini zubi trpe mnogo veće i negativne sile žvakanja za koje uopšte nisu predodređeni, tako ulaze u traumu, pucaju, troše se i nakon nekog vremena propadaju. 

Estetika i lep pravilan zubni niz su, moglo bi se reći, sporedan efekat nošenja proteze i nalaze se na drugom mestu benefita. Kada se zubi rasporede u svoj fiziološki raspored, neminovno dolazi i do skladnog i lepog rasporeda u vidljivom delu zubnog niza. To je svojevrsna nagrada nošenja fiksnih proteza. Hollywood smile. 

Takođe, ispravlja se i asimetrije donje trećine lica nastale usled nepravilnog zagrižaja i veće aktivacije mišica sa jedne strane lica.
Veoma važan aspekt ispravljanja zuba je i stvaranje uslova za pravilno održavanje oralne higijene. U nepravilnom zagrižaju, kada su zubi nagužvani, rotirani, nagnuti van zubnog niza kao i mnogi drugi poremećaji, lakše je zadržavanje hrane, zubnih naslaga ili plaka, a samo pranje je otežano i nepristupačno. Posledično nastaju karijesi, bolovi, zapaljenja desni, parodontalni džepovi i parodontopatija (parodontoza), što na duge staze rezultira i gubitkom zuba.

Klijenti o nama

„Neda se brine o zdravlju mojih zuba već čitavu deceniju. Veoma cenim njenu stručnost, ali i to što je vrlo prijatna osoba. Odlazak kod Nede nije bauk čak ni mojoj petogodišnjoj ćerki, i ona vrlo rado dolazi. Nedu sam preporučila svojim prijateljima, i svi oni su takođe već godina zadovoljni pacijenti. Preporučujem je i Vama.“

Branka Petković

„Među najboljim stomatolozima koje sam ikada imala. Veoma profesionalna, posvećena i strastvena u svom poslu. Tokom jednostavne popravke zuba, bukvalno mi je napravljen novi zub, prirodnog izgleda. Veoma čista i besprekorna stomatološka ordinacija.“

 Ivana Savić

„Nedin sam pacijent osam godina. Njen način rada je za svaku preporuku. Stručna, pouzdana, posvećena, ljubazna…
Doktorka, hvala Vam za sve što radite za moje zube.“

Natasija Zelanović

Potrebna Vam je BESPLATNA konsultacija sa stomatologom?

Zapratite nas

NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

DUBLJANSKA 23,
VRAČAR
11000 BEOGRAD

PHONE-icon

+381 (0) 69 25 46 985;
+381 (0) 64 29 34 866

BUDITE U TOKU SA NOVIM DEŠAVANJIMA.