Beograd,
Dubljanska 23, Vračar 

Kontakt:
064 29 34 866; 011 38 60 183

PON-PET:
12:00-19:00

Beograd, Dubljanska 23
Vračar 11

Kontakt: 064/29-34-866;
0692546985

PON-PET: 12:00-19:00
Vikendom ne radimo.

Beograd, Dubljanska 23, Vračar.

Iskoristite BESPLATAN PREGLED u našoj ordinaciji.

KRUNICE I MOSTOVI

ŠTA SU ZUBNE KRUNE ILI NAVLAKE?

Krune ili navlake su fiksne protetske nadoknade koje su cementirane na postojeće zube ili implante, za razliku od mobilnih nadoknada ili proteza koje mogu da se skidaju. Pokrivaju sve površine zuba, izrađuju se od keramike i potpuno imitiraju prirodan zub.

ŠTA SU MOSTOVI?

Most je protetsko rešenje u slučajevima kada nedostaje jedan ili više zuba. Uslov da bi se postavio most je da ispred i iza bezzubog polja postoje zubi (bar po jedan) koji bi bili nosači mosta. Mostovi se cementiraju na prirodne zube ili implante koji okružuju prazan prostor. 

Ovi zubi, nazvani nosači, služe kao sidra za most. Zamenski zub, nazvan član/međučlan, pričvršćen je na krune koje pokrivaju zube nosače. Krune i mostovi potpuno estetski i funkcionalno imitiraju prirodne zube. Oni se izrađuju tačno tako da odgovaraju po boji, obliku, položaju i veličini prema vašim zubima. Izrada ovih nadoknada radi se tzv. “custom made” što znači da su vaša kruna ili most – ručnim radom ili – kompjuterskom CAD/CAM tehnikom (kompjuterski dizajnirani i kompjuterski izrađeni), urađeni samo za vas, vaše individualne potrebe i da ne postoje dva ista rada.

ČESTA PITANJA

Da li treba da stavim krunu ili navlaku?

Krunice ili navlake izrađuju se u slučaju kada zub postoji u ustima ali želimo da mu promenimo oblik, boju, veličinu ili položaj. Ukoliko niste zadovoljni izgledom svojih prednjih zuba, izradom navlaka možete imati svetlije ili veće zube, savršeno raspoređene i Holivudski osmeh. Kada je zub potamneo posle vađenja živca i lečenja kanala korena.

Takođe, krune ili navlake se postavljaju u slučaju kada je zub zbog velikog karijesa jako oštećen i oslabljen i nema dovoljno zubnog tkiva tzv. zidova na koje bi se postavila plomba. Tada je neophodno uraditi navlaku. Kada imate veliku plombu koja često ispada ili puca i jednostavno ne može da stoji na zubu zbog prevelikog pritiska. Veliki broj zuba kojima je izvadjen živac tj. “mrtvi zubi”, skloni su pucanju i najbolje ih je zaštiti krunom ili navlakom. Na taj način štiti se koren, sprečava se pucanje zuba i izbegava vađenje. Kada je zub već pukao i ostao je samo koren.

Da li treba da stavim most?

Prazna polja nastala gubitkom zuba uzrokuju da se preostali zubi rotiraju, naginju ili isplivavaju u prazne prostore, što rezultira lošim zagrižajem. Neravnoteža zagrižaja uzrokovana gubitkom zuba takođe može dovesti do bolesti desni i vilicnih zglobova. Preostali zubi se oštećuju zato što trpe veće sile žvakanja od onih za koje su predodređeni. Takođe, nedostatak zuba, posebno u bočnoj regiji, dovodi do nemogucnosti žvakanja i gutanja komada nesažvakane hrane čime se narušava i pravilno varenje. Posledično, mogu nastati poremećaji varenja i problemi u celom organizmu

Da li pravljenje krune ili navlake I mosta boli?

Ne. Svaka faza izrade navlake ili mosta koja se radi u ustima, radi se u anesteziji i izlazi se u susret svakom zahtevu pacijenta. Radi se sa pauzama, jer prve faze izrade zahtevaju malo više vremena.

Koliko traje izrada krune ili navlake?

U proseku izrada kruna ili mostova traje od 7 do 10 dana. Bezmetalne kompjuterski izrađene krune mogu se uraditi i za 2-3 dana. U slučaju da se radi o većim konstrukcijama kada se radi veći broj kruna, može trajati I duže. Takođe, nekada su potrebne korekcije keramike posebno u vidljivoj zoni prednjih zuba, pa se izrada može produžiti za dan ili dva. 

Ponekad, pre izrade nadoknada, neophodno je uraditi pripremu zuba nosača na koje će se postaviti navlake I mostovi. Priprema podrazumeva čisćenje, lečenjezuba, lečenje desni itd koje zahtevaju određeni vremenski period koji zavisi od situacije do situacije.

Koliko puta moram da dođem za izradu krune?

Broj poseta varira od slučaja do slučaja i uglavnom pacijenti dolaze 3 do 4 puta. U prvoj poseti se bruse zubi, uzima otisak i prave privremene krune. Ta poseta je vremenski najduža. Sve sledeće posete su probe nadoknade i cementiranje koje dolazi na kraju.

Kako se izrađuju krune I mostovi?

Da bi se na zub postavila kruna ili most, sam zub mora da se izbrusi po određenim pravilima, naravno u anesteziji. To znači da zub mora u svim dimenzijama da se smanji za debljinu materijala od koga se prave krune i mostovi. Brusenjem zuba, ukoliko je potrebno, stomatolog takođe menja i nagib i položaj zuba kako bi ih doveo u idealan odnos sa susednim zubima i zubima gornje vilice. Nakon brusenja, vaš stomatolog uzima otisak zuba i na brusene zube postavlja privremene krune. 

Privremene krune stoje na zubima dok se u zubotehničkoj laboratoriji izrađuju trajne krune ili mostovi. Shodno tome, u periodu izrade zuba, bruseni zubi su zastićeni, a normalna funkcija žvakanja i govora je očuvana. Zubi vas ne bole. 

Prva poseta posle brusenja i uzimanja otiska je proba osnove krune ili mosta, kada se provera pozicija buduće nadoknade i njen odnos sa susednim zubima, desnima i sa zubima suprotne vilice. U toj fazi bira se i boja keramike koja mora da odgovara boji postojećih prirodnih zuba ili ukoliko želite da promenite boju, možete izabrati željenu, uglavnom svetliju, nijansu za vaše buduće zube.

Druga poseta posle brusenja i uzimanja otiska, je proba keramike kada stomatolog i pacijent zajedno gledaju kako se zubi uklapaju i odlučuju se za eventualne korekcije. Proverava se zagrižaj i koriguje kako bi se nadoknada uklopila u zubni niz. Nakon toga, krune ili mostovi se trajno cementiraju.s

 

 

s

Od čega se izrađuju krune ili navlake i mostovi?

Krune ili navlake i mostovi mogu biti izrađeni od keramike koja se postavlja preko metalne osnove tzv. metalokeramičke nadoknade ili potpuno izrađene od keramike, poznate kao bezmetalne krunice i mostovi. 

– Metalokeramičke krune I mostovi su izrađeni od kombinacije metala i keramike. Metal predstavlja osnovu krune ili mosta (kostur mosta), a preko njega se postavlja keramika koja se modeluje tako da imitira prirodan zub. Metal se ne vidi u ustima, potpuno je prekriven keramikom i služi kao baza mosta ili krune. 

– Bezmetalna keramika – krune I mostovi izrađeni su od pune keramike. Posebno su pogodni za prednje zube koji su vidljivi, jer puna keramika prelama i propušta svetlost poput prirodnog zuba čime se dobija najbolji estetski uspeh, potpuno prirodan trodimenzionalan izgled prirodnog zuba. Bezmetalne krune i mostovi, ne samo što su estetski najprihvatljiviji, oni su takođe izuzetno čvrsti i otporni, zbog čega se mogu postavljati i u bočnoj regiji zuba. 

Velike prednosti bezmetalne keramike su:
– odsustvo sivog metalnog ruba nadoknade, koji vremenom može postati vidljiv na liniji desni 
– biokompatibilnost, što znači da ne reaguje sa tkivima usne duplje čime ne izaziva iritacije tkiva ili bilo kakve alergije
– mogućnost veoma brze izrade, za 24 časa, jer mogu da se izrađuju CAD-CAM kompjuterskom tehnikom

Koliko dugo traju krunice i mostovi?

Krunice i mostovi mogu trajati doživotno, ali oni se ponekad rasklate ili ispadaju. Most može izgubiti svoju potporu ako su zubi ili kost koji ga drže oštećeni bolestima kao što je karijes ili parodontopatija (parodentoza). Takođe, starenjem dolazi do promena stanja tkiva usne duplje, jer tkiva se menjaju, pa tako dolazi do slabljena zuba, trošenja kosti i povlačenja desni. 

Kada se počnu pojavljivati takve promene, to je znak da je došlo vreme za zamenu krune ili mosta i izrade novih nadoknada koje odgovaraju trenutnom stanju u ustima.  Najvažniji korak koji možete preduzeti kako biste osigurali dugovečnost vaše krune ili mosta je održavanje dobre oralne higijene, redovne posete vašem stomatologu, kao i izbegavanje loših navika poput žvakanja plasticnih kašičica, čačkalica, leda ili drugih tvrdih predmeta.

Klijenti o nama

„Neda se brine o zdravlju mojih zuba već čitavu deceniju. Veoma cenim njenu stručnost, ali i to što je vrlo prijatna osoba. Odlazak kod Nede nije bauk čak ni mojoj petogodišnjoj ćerki, i ona vrlo rado dolazi. Nedu sam preporučila svojim prijateljima, i svi oni su takođe već godina zadovoljni pacijenti. Preporučujem je i Vama.“

Branka Petković

„Među najboljim stomatolozima koje sam ikada imala. Veoma profesionalna, posvećena i strastvena u svom poslu. Tokom jednostavne popravke zuba, bukvalno mi je napravljen novi zub, prirodnog izgleda. Veoma čista i besprekorna stomatološka ordinacija.“

 Ivana Savić

„Nedin sam pacijent osam godina. Njen način rada je za svaku preporuku. Stručna, pouzdana, posvećena, ljubazna…
Doktorka, hvala Vam za sve što radite za moje zube.“

Natasija Zelanović

Potrebna Vam je BESPLATNA konsultacija sa stomatologom?

Zapratite nas

NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

DUBLJANSKA 23,
VRAČAR
11000 BEOGRAD

PHONE-icon

+381 (0) 69 25 46 985;
+381 (0) 64 29 34 866

BUDITE U TOKU SA NOVIM DEŠAVANJIMA.