Beograd,
Dubljanska 23, Vračar 

Kontakt:
064 29 34 866; 011 38 60 183

PON-PET:
12:00-19:00

Beograd, Dubljanska 23
Vračar 11

Kontakt: 064/29-34-866;
0692546985

PON-PET: 12:00-19:00
Vikendom ne radimo.

Beograd, Dubljanska 23, Vračar.

Iskoristite BESPLATAN PREGLED u našoj ordinaciji.

Šta je lečenje kanala korena zuba ili endodoncija?

Jednostavnim rečnikom to je lečenje zuba. Potrebno ih je lečiti, jer dobar zubar će uvek prvo učiniti sve što je potrebno kako zub ne bi morao da se ukloni. 

Na primer, lečenje korenskog kanala je neophodno kada postoji upala ili infekcija u korenu zuba, kao i u slučaju kad se infekcija kroz koren zuba proširi i na kost oko korena.

Kada treba raditi lečenje zuba?

– U slučaju da je došlo do infekcije
Pulpa (nervi i krvni sudovi koji se nalaze u zubu) može postati zaražena bakterijama zbog povrede ili zbog velikog dubokog karijesa koji je došao do samog nerva i otvorio komoru zuba. Ovakve situacije uglavnom su praćene bolovima, manjim ili većim, a bez lečenja infekcija može postati toliko ozbiljna da se zub mora izvaditi. 

– Granulomi i ciste
Infekcije zuba koje nisu lečene ili to nije napravljeno dobro, često napreduju kroz koren i lokalizuju se kod vrha korena, a poznatiji su kao “procesi”. Bez obzira što je nerv izvađen ili infekcijom uništen, ovakav zub se mora lečiti i pre svega dobro dezinfikovati pre konačnog punjenja i zatvaranja.

– Predprotetska priprema
Ponekad se zubi moraju devitalizovati, odnosno mora im se izvaditi nerv kao deo pripreme za protetski rad. To su uglavnom već oštećeni zubi koji će biti nosači za nadoknadu ili zubi kojima se u toku brušenja značajnije menja položaj i oblik.

ČESTA PITANJA

Koja je procedura lečenja zuba?

Tokom lečenja korenskoga kanala, stomatolog pažljivo uklanja pulpu – nerve i krvne sudove koji se nalaze u zubu – čisti, dezinfikuje i oblikuje korenske kanale. Nakon toga se stavlja punjenje od posebnih cemenata kako bi se potpuno zatvorio kanalni prostor.

Da li lečenje zuba boli?

U 21. smo veku i lečenje zuba je potpuno bezbolno! Kako ? Jer se lečenje ili vađenje živca uvek radi u lokalnoj anesteziji.

Zaboravite što ste čuli ili čitali, a nemojte slušati ni komšinicu koja je možda vadila živac i plaši vas svojim iskustvom. 

Naš profesionalan tim svakom pacijetnu pristupa individualno, što znači da s vama razgovaramo i vidimo koliko je velik vaš strah. Ako vam je stvarno nelagodno i gledate kako što pre da pobegnete sa stolice, odmah ćemo se dogovoriti oko lagane anestezije, čak i kod možda bezbolnih zahvata. Jer cilj nam je uvek spasiti zub. Čak i onaj koji je ozbiljno zaražen, pri čemu će naš tim sprovesti postupak uklanjanja bakterija i umirućeg ili mrtvog tkiva unutar zuba. Najnežnije i najbolje moguće.

Da li zub posle lečenja boli?

U nekim slučajevima, posle lečenja zuba, pojavljuje se osetljivost zuba na dodir i na zagrižaj. Neka vas ne plaši ova pojava cak i kada se pitate „zašto boli mrtav zub?“. Ova vrsta osetljivosti je posledica instrumentacije i postavljanja leka ili definitivnog cementa i prolazi u roku od dva dana.

Zašto boli „mrtav“ zub?

Važno je istaći da lečeni ili „mrtvi“ zubi ne mogu da bole na hladno, toplo ili slatko. Mogu početi da bole „sami od sebe” ili na zagrižaj. 
U takvim situacijama neophodno je odmah posetiti stomatologa, jer se najverovatnije radi o infekciji kosti oko vrha korena zuba tzv proces, a nekad može biti i cista. To su uglavnom lečeni zubi u nekom dužem ili kraćem prethodnom periodu. 

Za dolazak kod stomatologa neophodno je snimiti zub, jer se promena jedino vidi na rendgenskom snimku. U zavisnosti od procene snimka, pregleda zuba i podataka koje navodi pacijent, stomatolog se odlučuje za terapiju. Najčešće se radi ponovno lečenje zuba, revizija kanala korena ili se radi tzv apikotomija ili resekcija vrha korena, kada se hirurški pristupa infekciji i ona se direktno uklanja iz kosti. Sve navedene procedure su strogo usmerene na to da se zub sačuva.

Koliko poseta je potrebno za lečenje zuba?

Savremene tehnike i tehnologija, kao i vrlo uspešna lokalna anestezija, tu su da olakšaju celu proceduru. Danas je lečenje zuba relativno ugodan tretman. Ne želimo reći da ćete zaspati koliko je ugodno kao možda na masaži, ali neće vas boleti i trebali bi da dođete jednom ili dva puta, zavisno naravno o tome u kakvom je stanju vaš zub. Uglavnom su dovoljne dve posete da se zub izleči, a treća da se sanira krunica na zubu, tj. postavi plomba.

Šta se dešava sa zubom nakon završenog lečenja?

Nakon završenog lečenja kanala korena i njegovog punjenja, krunični deo zuba mora da se nadoknadi. Uglavnom se poslednja poseta završava postavljanjem plombe. U nekim situacijama ne postoji dovoljna količina zubne supstance, odnosno slikovito rečeno nema dovoljno zidova da bi se postavila plomba. U tim slučajevima, stomatolog mora da postavi kočić, tzv. nadogradnju koja predstavlja deo zuba koji je izgubljen i na koji se postavlja ili plomba ili krunica.

Koliki je vek trajanja lečenog ili “mrtvog” zuba?

Ukoliko se lečenje uradi adekvatno i zub dezinfikuje, te se na krunu zuba postavi plomba ili navlaka, zub moze doživotno da traje. Možda će vaš stomatolog hteti da dođete na periodično snimanje zuba, kako bi se na rendgenskom snimku proverio uspeh terapije.

Klijenti o nama

„Neda se brine o zdravlju mojih zuba već čitavu deceniju. Veoma cenim njenu stručnost, ali i to što je vrlo prijatna osoba. Odlazak kod Nede nije bauk čak ni mojoj petogodišnjoj ćerki, i ona vrlo rado dolazi. Nedu sam preporučila svojim prijateljima, i svi oni su takođe već godina zadovoljni pacijenti. Preporučujem je i Vama.“

Branka Petković

„Među najboljim stomatolozima koje sam ikada imala. Veoma profesionalna, posvećena i strastvena u svom poslu. Tokom jednostavne popravke zuba, bukvalno mi je napravljen novi zub, prirodnog izgleda. Veoma čista i besprekorna stomatološka ordinacija.“

 Ivana Savić

„Nedin sam pacijent osam godina. Njen način rada je za svaku preporuku. Stručna, pouzdana, posvećena, ljubazna…
Doktorka, hvala Vam za sve što radite za moje zube.“

Natasija Zelanović

Potrebna Vam je BESPLATNA konsultacija sa stomatologom?

Zapratite nas

NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

DUBLJANSKA 23,
VRAČAR
11000 BEOGRAD

PHONE-icon

+381 (0) 69 25 46 985;
+381 (0) 64 29 34 866

BUDITE U TOKU SA NOVIM DEŠAVANJIMA.