Beograd,
Dubljanska 23, Vračar 

Kontakt:
064 29 34 866; 011 38 60 183

PON-PET:
12:00-19:00

Beograd, Dubljanska 23
Vračar 11

Kontakt: 064/29-34-866;
0692546985

PON-PET: 12:00-19:00
Vikendom ne radimo.

Beograd, Dubljanska 23, Vračar.

Iskoristite BESPLATAN PREGLED u našoj ordinaciji.

ŠTA SU PROTEZE?

Proteze su mobilne ili pokretne protetske nadoknade koje nadomeštaju izgubljene zube i mogu da se izvade i vraćaju u usta. 

Zovu se mobilne nadoknade baš zbog toga što ih pacijent sam skida kako bi ih oprao. U zavisnosti od broja zuba koji nedostaju postoje dve vrste proteza:

– Parcijalne proteze koje se izrađuju kada nedostaje nekoliko zuba u vilici, a ne postoji mogućnost izrade fiksnog rada, tj. mosta.
– Totalne proteze koje se izrađuju kada ne postoji nijedan zub u vilici.

ČESTA PITANJA

Šta su parcijalne proteze?

Parcijalne proteze su mobilne protetske nadoknade koje nadomeštaju one zube koji nedostaju u vilici kada na preostale zube ne može da se postavi most kao fiksni rad koji bi nadomestio izgubljene zube.

Parcijalne proteze se na preostale zube “kače” specijalnim elementima koji mogu biti kukice ili atecmeni (tzv. drikeri ili kopče). Kukice ili atecmeni se izrađuju individualno i predstavljaju držače proteze koji je drže stabilnom u ustima. Svaka parcijalna proteza se sastoji od osnove koja nadomesta izgubljeno koštano tkivo na koju se postavljaju veštački zubi i vezni elemenati (kukice). U zavisnosti od kog materijala se izrađuje osnova parcijane proteze, one mogu biti akrilatne ili parcijalne skeletirane proteze poznatije kao wisil (vizil) proteze.

Šta su parcijalne skeletirane ili wisil (vizil) proteze ?

Parcijalne skeletirane proteze su izrađene od akrilata i metalne osnove koja protezu čini izuzetno čvrstom i otpornom i koja omogućava da proteza stabilno stoji u ustima, dobro prianja uz tkiva i zube i ne pomera se. Kukice se zajedno sa skeletom izlivaju od metala i prave se individualno za svakog pacijenta tako da savršeno naležu na vaše zube i tkiva. Zahvaljujući metalnom skeletu, cela proteza je po dimenzijama manja i gracilnija i pacijenti se lakše i brže navikavaju na njeno nošenje.

Parcijalne skeletirane proteze sa atecmenima (drikeri, kopče) su proteze koje se rade u kombinaciji sa navlakama ili mostovima (fiksni rad) i koji zajedno čine jednu celinu. Takve navlake ili krune koje se cementiraju na zube, specijalno se dizajniraju da nose parcijanu skeletiranu protezu (wisil, vizil) i zovu se “namenske krune”. Jedan deo kopče ili atecmena se nalazi u protezi, drugi deo se nalazi na kruni. Kada se proteza postavi u usta i legne na krune fiksirane na zubima, ova dva dela se spajaju po principu “ključ I brava” i čine celinu koja drži protezu.

Velika prednost atecmena je ta što se ne vide u ustima, za razliku od kukica. Takođe, atecmeni ili drikeri stabilnije drže protezu u ustima i pravilnije prenose pritisak žvakanja na same zube i tkiva ispod proteze.

Šta su akrilatne parcijalne proteze?

Akrilatne parcijalne proteze se izrađuju od akrilata i pridržavaju protezu pomoću žicanih kukica. Njihova izrada nije toliko sofisticirana kao izrada parcijalnih skeletiranih wisil proteza, tako da se uglavnom preporučuju kao prelazne privremene proteze koje bi služile određeni kraći vremenski period. Uglavnom se izrađuju nakon hirurških intervencija poput ugradnje implantata, kada je potrebno neko vreme da se sačeka dok se ne uradi definitivni rad, a pacijent za to vreme nosi akrilatnu protezu kao privremene zube.

Kako se izraĐuju parcijane proteze?

Nakon pregleda u ordinaciji kao i analize rendgenskih snimaka, vaš stomatolog će vam preporučiti vrstu proteze, odgovoriti na sva vaša pitanja I zajedno ćete odlučiti koja proteza je najbolja za vas.

Parcijalne proteze se izrađuju u laboratoriji na osnovu otisaka vaših vilica i zuba i u zavisnosti od izbora materijala i vrste proteze, broj dolazaka u ordinaciju je različit, a vreme izrade se kreće od 7 dana do 3 nedelje.

U prvoj poseti, stomatolog uzima otiske vaših vilica i preostalih zuba.

U drugoj poseti, koja može biti već sledeći dan, stomatolog određuje i obeležava tzv. visinu zagrižaja, koja predstavlja visinski odnos između gornje i donje vilice i preostalih zuba.

U trećoj poseti se radi proba zuba kada se proverava njihov položaj i odnos sa okolnim tkivima i zubima, suprotnom vilicom, jezikom i obrazima. Proverava se da li je boja, oblik i veličina zuba zadovoljavajuća tj. da li se uklapa sa preostalim zubima. Tada već možete da vidite kako ćete izgledati sa vašim novim zubima.

U četvrtoj poseti pacijentu se predaje proteza i daju uputstva kako se proteza skida i vraća u usta, kako se održava higijena i na koji način će proteći period navikavanja na nošenje proteze. Pacijent nakon toga u ordinaciju dolazi samo na tzv. korekture proteze ukoliko proteza na nekom mestu “žulja” ili smeta u pravilnoj funkciji žvakanja i govora. Tada stomatolog detektuje i uklanja mesto na protezi koje smeta. Broj dolazaka na korekture je različit za svakog pacijenta.

Ukoliko se izrađuju parcijalne skeletirane wisil proteze sa atecmenima, tzv. kombinovani rad, tada se prvo radi fiksni deo nadoknade, a to su krunice i mostovi, pa se nakon toga radi proteza. Shodno tome, broj dolazaka se povećava, a vreme izrade nadoknade je uglavnom tri nedelje.

Kako se izrađuju krune (navlake) i mostovi (KLIKNITI OVDE).

Za koliko mogu da dobijem parcijalnu protezu?

Vreme izrade proteze zavisi od vrste proteze i materijala od kod se izrađuje, pa je uglavnom potrebno:
– 7 dana za akrilatnu parcijalnu protezu
– 10-14 dana za parcijalnu skeletiranu wisil (vizil) protezu
– Do 3 nedelje za parcijalnu skeletiranu protezu sa atecmenima (kopcama, drikerima)

Treba naglasiti da broj dana i broj poseta može da varira, jer svaki pacijent dobija individualnu uslugu i obim rada zavisi od plana terapije I različit je za svakog ponaosob.

TOTALNE PROTEZE

Totalne proteze su protetske nadoknade koje se izrađuju kada u vilici ne postoji nijedan zub. Kada dođe do gubitka zuba, tj. korenova, automatski dolazi i do gubitka vilične kosti i snižavanja visine zagrižaja. Kao posledica gubitka kosti vilica, donja trećina lica se smanjuje i takvo lice dobija starački izgled.

Totalne proteze ne nadoknađuju samo izgubljene zube, one nadoknađuju i izgubljenu kost, pa se tako vraca potpora usnama i obrazima, rekonstruiše se izgubljena visina zagrižaja, a samim tim izgled lica se podmlađuje. Ove proteze se izrađuju od akrilata, a procedura njihove izrade je skoro ista kao procedura izrade parcijalnih proteza i uglavnom traje do 10 dana.

TOTALNE PROTEZE NA IMPLANTIMA

Totalne proteze na implantima predstavljaju najbolje rešenje za bezzube vilice sa većim gubitkom visine vilične kosti kada sama proteza ne može stabilno da stoji. To je najčešće situacija u donjoj vilici u kojoj se kost brzo gubi pa proteza treba da se postavi na malu i usku površinu pokrivenu pokretnom sluzokožom i okruženu mišićima. U takvoj sredini donja totalna proteza je nestabilna ili u nekim slučajevima ne može ni da se izradi. 

Takav problem se rešava ugradnjom implantata na koje se proteza postavlja i stabilizuje drikerima ili kopcama. Takva proteza stoji stabilno u ustima i ne pomera se. Takođe, baš zbog toga što su pričvršćene za implante, ove proteze mogu da budu manje i gracilnije pa je i sam period navikavanja na proteze lakši i kraći.

Klijenti o nama

„Neda se brine o zdravlju mojih zuba već čitavu deceniju. Veoma cenim njenu stručnost, ali i to što je vrlo prijatna osoba. Odlazak kod Nede nije bauk čak ni mojoj petogodišnjoj ćerki, i ona vrlo rado dolazi. Nedu sam preporučila svojim prijateljima, i svi oni su takođe već godina zadovoljni pacijenti. Preporučujem je i Vama.“

Branka Petković

„Među najboljim stomatolozima koje sam ikada imala. Veoma profesionalna, posvećena i strastvena u svom poslu. Tokom jednostavne popravke zuba, bukvalno mi je napravljen novi zub, prirodnog izgleda. Veoma čista i besprekorna stomatološka ordinacija.“

 Ivana Savić

„Nedin sam pacijent osam godina. Njen način rada je za svaku preporuku. Stručna, pouzdana, posvećena, ljubazna…
Doktorka, hvala Vam za sve što radite za moje zube.“

Natasija Zelanović

Potrebna Vam je BESPLATNA konsultacija sa stomatologom?

Zapratite nas

NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

DUBLJANSKA 23,
VRAČAR
11000 BEOGRAD

PHONE-icon

+381 (0) 69 25 46 985;
+381 (0) 64 29 34 866

BUDITE U TOKU SA NOVIM DEŠAVANJIMA.