Beograd,
Dubljanska 23, Vračar 

Kontakt:
064 29 34 866; 011 38 60 183

PON-PET:
12:00-19:00

Beograd, Dubljanska 23
Vračar 11

Kontakt: 064/29-34-866;
0692546985

PON-PET: 12:00-19:00
Vikendom ne radimo.

Beograd, Dubljanska 23, Vračar.

Iskoristite BESPLATAN PREGLED u našoj ordinaciji.

Kako boli umnjak?

Umnjaci ili „osmice“ normalno niču između 17 i 25 godine.  

Najčesce, njihovo nicanje ne boli, ali ponekad to mogu biti tupi bolovi koji zrače u uho ili donju vilicu, osetljivost, otok i crvenilo desni na mestu nicanja umnjaka. Svi ovi simptomi su potpuno normalni i prolazni jer se nakon nekoliko dana i izbijanja zuba, bol povlači i neprijatnost prolazi.

Međutim, postoje i umnjaci koji su zaglavljeni u kosti u nepovoljnom položaju i otežano niču. To su tzv. impaktirani umnjaci. Ako krenu da niču ovi zubi, bol može biti jaka, takođe da zrači u vilice, uho, vrat. Otok je prisutan, usta se otežano otvaraju, a može se pojaviti i gnoj. Ovo su otežana nicanja i zahtevaju primenu lekova (antibiotici i analgetici) i vađenje zuba što pre.

Da li svaki umnjak mora da se vadi?

Pogrešno je uverenje da su umnjaci zubi koji se vade i na koje ne treba da se obraća posebna paznja. Nepravedno su ocrnjeni i podcenjeni. 

Veoma je važno održavati zdravlje svih zuba uključujući i umnjaka. Kada su ovi zubi postavljeni pravilno u zubni niz i ostvaruju kontakt sa zubima iz suprotne vilice, oni aktivno učestvuju u žvakanju i ispunjavaju svoju ulogu.

Ukoliko je umnjak nikao van zubnog niza, ukoliko ne može da se pravilno čisti, ako ne učestvuje u žvakanju, udara u obraz ili stalno izaziva probleme (bolovi, karijes, zapaljenje desni) onda takav zub treba da se izvadi.

Da li se umnjaci teško vade?

Umnjaci se, u principu, vade jednako teško ili lako kao i ostali zub. To što se vadi umnjak ne znači automatski da će biti teško vađenje. Da li će neko vađenje biti lako ili teško zavisi od više faktora, kao na primer građe kosti, da li su korenovi dugi i zakrivljeni, tanki ili oštećeni karijesom i tako dalje.

Sa druge, postoje impaktirani ili „zaglavljeni“ zubi koji se nalaze u kosti. Da bi se izvadio takav zub neophodno je uraditi hiruršku intervenciju, što opet ne znači da je to teško vađenje, nego znači da se ne vadi rutinski kljestima.

Vazno je naglasiti da je svaki čovek pa i svaki zub različit i da ne važe ista pravila za svaku osobu i svaki slučaj.

Da li mogu da izvadim dva umnjaka u isto vreme?

Ukoliko je neophodno da se izvade dva ili više umnjaka i ukoliko se vi i vaš stomatolog odlučite za takvu intervenciju, preporuka je da se izvade umnjaci sa iste strane, gornji i donji umnjaci sa desne ili sa leve strane. Posle zarastanja rana, pristupa se vađenju zuba sa suprotne strane. 

Ukoliko je u pitanju rutinsko vađenje zuba, opravak je brz i lak, bez bolova. U slučaju da se radi hiruruško vađenje, oporavak je malo duži od rutinskog vađenja zuba, ali prednost je ta da se pacijent ne izlaže dva puta operaciji umnjaka i oporavku nakon toga.

Da li boli vađenje umnjaka?

Bilo da je rutinsko ili operativno vađenje umnjaka, ono ne boli. Radi se u lokalnoj anesteziji i veoma pažljivo. Period posle vađenja zuba može da bude bolan ali se pridržavanjem uputstava stomatologa svaka neprijatnost svodi na minimum. Više o periodu i uputstvima nakon vadjenja zuba mozete procitati ovde. (KLIKNITE OVDE)

Šta su impaktirani umnjaci?

Impaktirani umnjaci su umnjaci koji su ostali zaglavljeni u viličnoj kosti i nisu iznikli ili zbog svog položaja u kosti ne mogu da izniknu pravilno.

Da li svi impaktirani umnjaci moraju da se vade?

Da li će se impaktirani umnjak vaditi ili ne zavisi od slučaja do slučaja i o tome odlučuje stomatolog. Ukoliko je impaktirani umnjak miran i prisutan godinama bez promena u kosti, onda takav zub ne mora da se vadi. Ali ukoliko impaktirani zub na rendgenskom snimku pokazuje promene koje mogu predstavljati problem, treba reagovati. Takođe, ukoliko takav zub boli, otežano niče, gura susedne zube ili resorbuje koren zuba ispred sebe, ne treba čekati da se problematična situacija pogorša. 

Takvi zubi vade se hirurškim putem. (KLIKNITE OVDE)

Klijenti o nama

„Neda se brine o zdravlju mojih zuba već čitavu deceniju. Veoma cenim njenu stručnost, ali i to što je vrlo prijatna osoba. Odlazak kod Nede nije bauk čak ni mojoj petogodišnjoj ćerki, i ona vrlo rado dolazi. Nedu sam preporučila svojim prijateljima, i svi oni su takođe već godina zadovoljni pacijenti. Preporučujem je i Vama.“

Branka Petković

„Među najboljim stomatolozima koje sam ikada imala. Veoma profesionalna, posvećena i strastvena u svom poslu. Tokom jednostavne popravke zuba, bukvalno mi je napravljen novi zub, prirodnog izgleda. Veoma čista i besprekorna stomatološka ordinacija.“

 Ivana Savić

„Nedin sam pacijent osam godina. Njen način rada je za svaku preporuku. Stručna, pouzdana, posvećena, ljubazna…
Doktorka, hvala Vam za sve što radite za moje zube.“

Natasija Zelanović

Potrebna Vam je BESPLATNA konsultacija sa stomatologom?

Zapratite nas

NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

DUBLJANSKA 23,
VRAČAR
11000 BEOGRAD

PHONE-icon

+381 (0) 69 25 46 985;
+381 (0) 64 29 34 866

BUDITE U TOKU SA NOVIM DEŠAVANJIMA.